FRITT FRAM       ISSN 1403-1582   Publ 2019-01-13   Uppdat  2019-02-10   svensk.info     IT NU    CYKEL o SPÅR    KALENDERNYTT     KONTAKT

forts Fritt Fram:s ledarsida

Gamla ledare!

 

LEDARE 313:

EN PERSON HAR FÖRTS TILL SJUKHUS

En person har förts till sjukhus. Men det är inte problemet. Långa köer har uppstått!

"Långa köer på E4 vid Arlanda efter olycka" lyder rubriken. Nej, alla rubriker, sedan ett tiotal år tillbaka. Förr började man alltid med att nämna om någon var skadad. Nu är det av någon anledning obligatoriskt att först av allt berätta om trafiksituationen. Och med "situationen" menas inte den att människor dör i onödan utan att de inte kommer fram tillräckligt snabbt! "Hellre bortkommen och omkörd än omkommen och bortkörd" gäller inte längre.

Vill man skona människor genom att vänta lite med det hemska? Är det journalistikens främsta uppgift att släta över och göra det trevligt för människor?

Men är det inte mest praktiskt att upplysa om köerna först? Jovisst, vi skiter väl i om någon enstaka krake ligger på sjukhus, hen får det väl inte bättre för att vi plågas outhärdligt i dessa köer!

Inte heller handlar det om säkerhet i fortsättningen. Det kommer alltid att komma bilar på vägen så man måste ändå spärra av och numera finns det ju rejäla don.

Och förresten så har massmedia beslutat att det ska gå till så här, det är uppenbart, alla följer det, det är ett demokratiskt fattat beslut. Man kan ha synpunkter på det, men det finns ingen anledning att ändra. Jag gissar att någon omåttligt populär guru kring millennieskiftet konstaterade att vanligt folk inte är intresserade av om någon är skadad utan huruvida man kommer i tid till jobbet. Journalistik har blivit vår främsta pseudovetenskap.

Det finns ännu värre exempel. En journalist på Rapport som rapporterar om en trafikolycka som vållat stopp i trafiken och långa köer. Därefter!! Därefter får vi veta att en kvinna omkom. En förfärande trend inom feg rapportering.

Ett annat exempel på massmedias klantiga reglerande som drar ett löjets skimmer över rapporteringen: "Två döda i svår olycka". Ska man behöva förklara för en tvååring? Om någon dött så ÄR det en svår olycka! Det är som att skriva att "Två personer har drunknat och avlidit" eller "Två tyvärr döda".

Och som vanligt svarar man aldrig på brev eller påminnelser om det omänskliga, det som SVT påstod sig inte vilja förfalla till. Men nu har man börjat beklaga sig över att folk får sina nyheter från sociala medier i stället. Tacka sjutton för det! Vi gav massmedia alla chanser - och de visade total nonchalans.
 

Fredrik Flink 2019-02-10
 
 
 
 
 

LEDARE 312:

ÄR DET EN LASTBILSCHAUFFÖRS JOBB ATT DÖDA FREDLIGA DEMONSTRANTER?

Det kostar bara 25 öre att ha ihjäl en baptist, sa man efter ett uppmärksammat rättsfall på 1800-talet. År 2018 kostar det bara 40 dagsböter att försöka ha ihjäl fredliga demonstranter.

"Han gör något olagligt vilket också aktivisterna gjorde. Jag försvarar inte hans agerande, men när man blir utsatt för aktivisterna gång på gång ... då kan det till slut rinna över. Han har ett jobb att sköta, vilo- och körtider som ska passas." "Insåg snabbt att han bara var en vanlig arbetare" säger kollegan Johan Kullgren som samlade in pengar till böterna enligt Kristianstadsbladet. "Stå ni och protestera mot Scan, engagera er politiskt, men låt oss sköta vårt jobb. Det är inte chaufförerna som bestämmer vilka djur som ska slaktas" avslutar Johan Kullgren. För annars kör vi ihjäl er...

En vanlig arbetare, det är något helt annat en än en demonstrant, det! Däremot är det lika olagligt att bara sitta på marken som att med berått mod försöka köra på någon!

Och jag som trodde att det är djur som du och jag som är utsatta, eller de som försöker stoppa mördandet, och nu får vi veta att det är de som utför det hela som är "utsatta".

Jag är inte säker på att det här är vanliga arbetare, snarare nazister. Fega kräk. Att man lyckas samla in 80 000 kronor på några minuter är inget bevis för att de flesta chaufförer är beredda att begå mord. Det hedrar Barncancerfonden att de vägrar ta emot överskottet.

Det är intressant att jämföra ett föga känt brott med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Det blev livstids fängelse för fem dödsoffer, det hade det kunnat bli här också. Så varför inte samla in pengar till Rakhmat Akilov? Han har kanske inte så stor användning för dem, men kanske en minnesfond för dem med råg i ryggen som trampar gasen i botten även om några idioter står i vägen?

Till yttermera visso, så var demonstranterna inte bara fredliga, de agerade dessutom för att rädda liv och stoppa tortyr, inte för att passa vilo- och körtider.

Nej, det är inte chaufförerna som bestämmer vilka kor som ska slaktas - men de utför det frivilligt, mot betalning. Och det är chaufförerna som bestämmer vilka människor som ska slaktas.

Människor som "bara gör sitt jobb", inte tänker efter eller tar hänsyn, är över huvud taget farliga. Men här är de ovanligt farliga, och blir t o m dömda för mordförsök - fast eftersom offren är djurrättsaktivister så kallas det i stället "vårdslöshet i trafik".

Än värre är det att en domstol yttrar att det är en förmildrande omständighet att den, som höll på att bli mördad, själv begick ett brott genom att bara sitta ner på marken. Mer rättsvidrigt än så här kan knappast en domstol agera. Skillnaden mellan en svensk domstol och en domstol i en tyrannisk diktatur är att nästan ingen reagerar när en svensk domstol begår de gravaste rättsövergrepp.

Men det finns de som ger hopp. Det är inte lastbilschaufförer. Det är inte poliser. Det är inte samhället. Det är inte de som samlar in pengar till böter åt dem som åtalats för "grov vårdslöshet i trafik" dvs mordförsök utan bevisat uppsåt. Det är de rättskaffens individer som, trots att de utsätts för både spott och spe och livsfara, fortsätter att göra det lilla de kan för att förhindra mord. Framtidens dom kommer att bli annorlunda.
 

Fredrik Flink 2019-02-03
 
 
 
 
 

LEDARE 311:

DEN GLÖMDA FÖRINTELSEN

Förintelsens minnesdag. Vilken förintelse minns vi i år?

Vi minns den familj och ensamma kvinna som dödades av en utländsk terrorist i lastbil i Skåne för fjorton år sedan. Vi minns också de 5 personer som dödades av den utländske terroristen Rakhmat Akilov i lastbil på Drottninggatan i Stockholm för två år sedan. Och vi minns - om vi inte är sverigedemokrater - den kvinna som dödades på brutalaste tänkbara sätt av den svenske terroristen Daniel Jonsson(19840216-1916) på Drottninggatan i Linköping för tre år sedan.

Förintelse. Det finns inget bättre ord. Och likheten med nazisternas förintelse är slående. Men visst finns det skillnader - betydligt fler har dödats i trafiken än i koncentrationsläger.

Förintelsens minnesdag är verkligen rätt dag att äntligen uppmärksamma detta och att sluta tala om olyckshändelser. För dessa terrorförare har så kort minne av alla massakrer de läst om eller också bryr de sig inte och då kan man verkligen jämföra med nazisternas hänsynslöshet.

En del med trafikfarliga skygglappar envisas med vattentäta skott mellan politiska dåd och sådant man brukar sätta trafik- framför. De vägrar se vad som är farligast och vad man kan göra åt det. De skyller ifrån sig på dem som 'jämför förintelsen med trafikolyckor'.

Mycket förenklat kan man säga att hälften av alla dödsfall i trafiken orsakas av uppenbar vårdslöshet, resten av mer 'mänskliga' misstag. De senaste hundra åren har ca 60 000 svenskar dött i trafiken - det är som att förinta Gotland. Då skulle 30 000 svenskar ha dött i terrordåd - inte 5 som i den officiella statistiken.

Vi minns Socialdemokraternas löfte från 2004-05-25 att senast 2012 skulle det finnas alkolås i alla nya bilar. Vi minns också politiker som Sveriges Hitler, Morgan Johansson som inte ens vill lyfta ett finger för att lagen ska rädda vare sig ursvenskar eller flyktingar, liksom vi minns Tysklands Hitler. Ingen av dem lär ha dödat någon med sina egna händer, men den politik de förde dödade desto fler.

På vilket sätt högtidlighåller vi bäst Förintelsens minnesdag? Genom att behålla skygglapparna på och betrakta alltihop som en tradition - eller genom att vägra bagatellisera att oskyldiga människor fortfarande i dag förintas mitt ibland oss?
 

Fredrik Flink 2019-01-27
 
 
 
 
 

LEDARE 310:

FIFTEEN RULES

Femtonåringar står inte högt i kurs bland karakteristiska medelålders män. En femtonåring är ett barn och skall sköta skolan och klarar ingenting annat! Se kommentarsfälten. En kvinna som i andra sammanhang var insiktsfull och radikal sade en gång att när man är femton, då är det bara 'jag, jag, jag'. Kan någon tro på det längre?

Greta Thunberg har blivit världsstjärna, det har inte undgått någon. Men det kunde ha varit en dagslända, om hon inte uppenbarligen varit så intelligent. Hon gör allt som medelålders män och kvinnor skulle ha gjort - undra på om de är patetiskt irriterade! Men visst finns det intelligenta medelålders också, hennes mor Malena Ernman och professor Johan Rockström är väl de klarast lysande stjärnorna.

- Det är ju förfärligt så det brinner. Snart kommer hela huset att ha brunnit ner - eller vad tror ni?

Åskådarna är upprörda. Även om en mindre del av dem högljutt förfäktar att det inte är någon fara, brunnit har det alltid gjort här i världen.
- Vad ska vi göra? Finns det över huvud taget något att göra?
- Jag har hört att man inte ska spruta vatten på eld för då kan det bli ännu värre.
- Ja, vi kan ju inte stå här hela natten, vi måste fortsätta våra liv som vanligt.
- Precis, vi går och lägger oss, det har snart brunnit ut. Polisen och brandkåren gör olika bedömningar av spridningsrisken.

Till sist kommer en 15-årig tjej springande med en vattenslang som hon stulit från en grannfastighet.
- Fort, hjälp till här!
- Ooh, så förtjusande med unga människor med handlingskraft!
- Jaa, om alla bara gjorde som hon, då skulle ingen behöva brinna inne.
- Men varför är det ingen som hjälper henne?
- Det gör de ju, hon får ju massor av beröm och sympati!
- Vi kanske borde göra något...?
- Det finns ingenting vi kan göra, det är som det är, det är jättetråkigt!

Femton regler för dig som inte är femton längre:
1. Ta förslag för vad de är, inte för åldern på upphovsmannen.
2. Säg emot den som raljerar om åldern.
3. Försök komma på något från det du själv var femton.
4. Inse att du kan ha glömt - medan de flesta femtonåringar fortfarande kommer ihåg.
5. Inse att det du minns inte behöver gälla andra.
6. Inse att det handlar om individer.
7. Inse att de som raljerar med femtonåringar har en agenda för att slippa förändringar.
8. Inse att livserfarenhet inte uppstår först efter tjugo eller trettio år.
9. Fråga dig vad dina åldersfördomar kan leda till.
10. Inse att unga människor kan se saker mer förutsättningslöst, de har inte hunnit indoktrineras så mycket.
11. Var försiktig med klyschor som "naiv", "orealistisk" och "ansvarslös" - det slår lätt tillbaka mot dig själv.
12. Fråga dig vad det skulle leda till om man lyssnade på femtonåringar.
13. Fråga dig vad det leder till när man inte lyssnar på femtonåringar.
14. Fråga dig varför en femtonåring skulle fullfölja den obligatoriska utbildningen - om de inte kan något.
15. Fråga dig om 20-, 30- eller 90-åringar gör klokare val än 15-åringar.
 

Fredrik Flink 2019-01-20
 
 
 
 
 

LEDARE 309:

DE HAR EN ANNAN KULTUR

Ett av smygrasisternas främsta argument mot invandrare är ju att "de har ju en annan kultur" - "ja, och det är de nog glada för" replikerade en läsare i ÖC redan på 80-talet. Jag också.

En av de två som sa mer än "Beklagar sorgen" när den viktigaste personen i mitt liv gått bort, var från Syrien, hade varit i Sverige i mindre än ett år och förstod inte så mycket svenska men klarade ändå att säga mer på svenska än någon annan.

Denne man hade jag mött på ett mycket speciellt sätt. För andra gången i mitt liv satt jag på ett tåg som kört över en människa som kastat sig framför tåget. Jag säger inget om att tågföraren eller tågvärden inte gjorde något, det var vad de fått lära sig och de var dessutom chockade. Efter ett tiotal minuter efterlyste man ändå någon som kunde gå av tåget och bistå en sjukvårdare. Sjukvårdaren klarade inte att närma sig kroppen, det säger jag heller inget om.

Mannen från Syrien stod och väntade vid bommarna ett par hundra meter bort. Han såg tåget men visste inte vad som hänt. När han till slut fick syn på mig på huk bredvid tåget så förstod han, rusade fram och kröp in under tåget och talade med offret som fortfarande var vid liv. När räddningstjänsten kommit fram så förflyttades kroppen genom att han höll om den medan brandmännen drog i hans fötter. Tyvärr hjälpte det inte den här gången. Vi överöstes ändå båda med beröm av räddningsledningen, trots att jag knappast gjort något utom att bli sedd av mannen från Syrien.

Ett undantag? Hur i h-te kan det i så fall komma sig att alla j-la undantag drabbar just mig?? Allting tyder tvärtom på att invandrares brottslighet eller jävlighet i övrigt är undantag! Men det kan ju inte en rasist använda som argument för att stoppa invandringen. Att det skiljer 0,7 procentenheter mellan ursvenskars och invandrares brottslighet kan heller inte förklaras med kulturskillnader - frågan är om det alls behöver förklaras.

Det var inte bara Herman Göring som räddades till livet av några judar. En bekant till min mormor blev på 70-talet överfallen av en vettvilling med kniv på gatan i Stockholm. Ingen gjorde något för att hjälpa henne, alla bara försökte komma förbi och därifrån. Men DÅ kom det en invandrare... Han övermannade gärningsmannen och räddade troligen livet på min mormors bekant, som åtminstone fram till dess haft grava fördomar mot invandrare!

Fredrik Flink 2019-01-13