Fritt fram ISSN 1403-1582Sidan publicerad 1999-07-13 Uppdaterad 2006-08-14 KONTAKT

Här kan du läsa vad läsare har mailat in som reaktion på ledarsidan, samt ledarskribentens svar.

 

 
hej, ja har läst igenom vad du har skrivit och jag vill bara säga hur mycket ja uppskattar det. Jag råkade komma in på din ledarsida av en slump, och ja började läsa lite, och snart hade ja läst igenom allihopa. Jag håller inte med om allt som står där (men jag är öppen för disskussion) , t.ex. att men ibland kan rättfärdiga krig! Du sa någonstans att det är okej med krig mot Hitler och Saddam och liknande. Men hur jag än försöker så kan jag inte hålla med. visst kan jag förstå att du tycker att det är rätt att mörda människor som hitler, men det är många fler som dör i krig än bara tyrannerna som har makten! dom flesta offren i krig är oskyldiga. och sen såg jag att du tycker att människoliv och djurliv är lika mycket värda, eller rättare sagt att det är samma sak. Och så sa du att du (om ja har fattat det hela rätt) är dömd för att ha "fritagit ofrivilliga försökspersoner". men tänk om det hade funnits någon där (t.ex. en vakt eller dyl.), hade det då varit värt att mörda honom/hene för att rädda djuren? med andra ord, är du berädd att mörda för att rädda liven på försaksdjuren? ta inte det här på fel sätt men (om ja) gör inte det dig till minst lika farlig för oss medmänniskor (eller "meddjur" kanske ja borde säga) som rattfylleristerna som du har lagt ut på din sida?

Josef Gustafsson
 
 

Tack för ditt mail ! Trevligt med lite uppskattning...

Men var har jag skrivit att man någonsin kan rättfärdiga krig? Jag minns(tvärtom) att jag skrivit att "krig är om inte alltid meningslöst så alltid orättfärdigt" och "Det går inte att kriga rättfärdigt, inte ens som sista utväg, eftersom krig alltid är mord på oskyldiga."

Nu hittade jag en mening som jag tror du syftar på: "Krig är alltid ett brott - kanske inte mot Adolf Hitler eller mot Saddam Hussein men mot oskyldiga människor." Det verkar nog lite oklart, men jag skriver faktiskt inte att krig mot Hitler kanske inte är ett brott - utan bara att det kanske inte är ett brott mot Hitler!

Jag tycker att människor är oändligt värdefulla - just för att de är djur och därmed kan känna och uppleva - inte för att de går på två ben och uttrycker sig verbalt...

Resonemanget kring vakten är i och för sig intressant men ungefär lika hypotetiskt som frågan om man ska mörda läkaren för att rädda patienten - läkaren är ju i och för sig ett hot mot patienten eftersom han skulle kunna göra fel under t ex en operation. Om jag svarar ja om man vet både att läkaren verkligen kommer att ta livet av patienten och att det verkligen inte finns något annat sätt att stoppa det - är jag då farlig?

Med vänlig hälsning

Fredrik Flink
 
 

Hej igen!

Jag är ledsen att ja missförstod dig (och du har helt rätt i att det var den meningen ja syftade på), och jag håller med om att det kanske inte är ett brott mot hitler och saddam, men mot alla dom oskyldiga som drabbas.

För läkeren är du definitivt farlig, men om du vet att han kommer ta livet av patienten och att det inte finns något annat sätt att stoppa det, så är du ju egentligen inte farligare än om du inte gör något åt saken. Men det (precis som allt annat i livet) beror ju på från vilket perspektiv man ser på saken, från patientens perspektiv är du ju inte falig, tvärtom!

men det där med läkaren och patienten, eller vakten och försöksdjuret, handlar väll egentligen om om man ska offra ett liv för att rädda ett annat, och om hur man i så fall ska bestämma över vem som får leva och vem som ska dö?. Är det värt att ta ett liv för att rädda ett annat? Jag har i alla fall inget svar på dom här frågorna, har du det?

Josef Gustafsson
 
 
 
 
 

Reaktioner på ledaren "Det är inget fel att vara pedofil":

 

PEDOFIL

Vad fan är du för en sjuk människa: "DET ÄR INGET FEL ATT VARA PEDOFIL"! JO det är det!! Det är sjukt att tända på barn! Normala människor gör inte det! "stå upp och var stolta över er läggning" Fy fan vilken sjuk jävel du är, jag borde anmäla dig..!!

Catrin
 
 

Svar:

Om det är sjukt att tända på barn, vad är det då för sjukdom? Jag har aldrig sett någon sådan diagnos.

Och varför skulle det vara fel att göra något bara för att normala människor inte gör det? Törs du inte själv stå för det du gör? Tror du att du själv måste ha samma läggning för att låta andra människor vara stolta över den läggning de har?

Fritt Fram kommer aldrig att delta i jakten på hjärnspöken, vi ska jaga riktiga brottslingar, t ex hustru- och barnmisshandlare.

Jag är tydligen också sjuk. Vart ska du anmäla det? Till försäkringskassan?
 
 

Fredrik Flink

 

 

Nytt svar på tidigare läsarreaktion:

Replik till Mia:

Du skrev "Och framför allt så är det fel på en pedofil, det är synd om en pedofil, han/hon har en störning i hjärnan och borde behandlas". Den åsikten har du till störst del just för att du själv aldrig har upplevt en sådan dragning till barn. Om du själv aldrig hade upplevt bi eller homosexuella känslor för en annan kvinna hade du förmodligen betraktat homosexualitet som minst lika onormalt (om än inte lika hemskt). Du skrev också "för ett barn kan aldrig någonsin uppskatta sexuellt umgänge med en vuxen". Hur vet du det??? Jag har läst i en medicinsk bok om sexualitet att många flickor och pojkar börjar onanera redan under dagisåldern. Ett inte speciellt känt faktum eftersom det är så tabubelagt. Om en man då inte tvingar sig på en flicka utan gör det hela till en lustfylld upplevelse för henne så är jag övertygad om att hon kan njuta av det. Förväxla inte det med rena övergrepp (alltså mot någons vilja) vilket jag själv tar klart avstånd ifrån och som inte kan försvaras på något sätt. De största fördomarna riktas mot just pedofiler som av de flesta beskrivs som känslokalla våldtäcktsmän. En man kan tycka att en 8-årig flicka är oerhört söt och om hon även har en fin personlighet så kan han t o m bli kär i henne. Vad den kärleken i sin tur kan leda till för känslor, om man jämför med de en förälskad man har för en vuxen kvinna, så är det inte så himla konstigt. Ska han förneka för sig själv vad han faktiskt både råkar se och känna för att kunna känna stolthet över sig själv för att bli accepterad av samhället?

M v h/ Kristofer

 

Pedofilledaren

Apropå ledaren om pedofili (jag uppskattar och håller med om nästan alla de andra, bra att du finns!)

Det är en oerhörd felberäkning att påstå att en pedofils sexuella läggning är lika harmlös och värd att respektera som en homosexuells. Det är normalt och ofarligt att bli förälskad i en person i sin egen ålder, eller en annan vuxen person, och då har inte ens eget kön eller könet på den man älskar någon större betydelse. Att däremot känna sig dragen till ett litet barn är helt fel, sjukligt och oförsvarligt eftersom ett barn inte är en sexuell varelse, en som kan förväntas kunna ha eller njuta av sex. Det är lika illa som att tända på en varelse av en annan art.

Visst är det bra att allt fler grupper blir accepterade av samhället - djur, homosexuella, kvinnor osv. Men det gör inte att all frihet är bra, och att alla ska få göra allt de vill. Pedofiler hör till dem som inte förtjänar någon frihet.

Som homosexuell är det väldigt kränkande att jämställas med en pedofil - om det finns, vilket jag betvivlar, oskyldiga pedofiler som inte utnyttjar barn eller tittar på barnporrbilder så ska de inte vara stolta över det, eller förvänta sig att någonsin bli accepterade av samhället, för ett lyckligt liv som pedofil kan inte finnas utan att någon far illa; antingen leder pedofili till celibat och oförverkligade drömmar, eller så leder det till att barn blir utnyttjade och förstörda för livet, för ett barn kan aldrig någonsin uppskatta sexuellt umgänge med en vuxen.

/Mia
 
 

Svar:

Varför ska en "oskyldig" pedofil inte vara stolt eller förvänta sig att bli accepterad av samhället bara för att han eller hon eventuellt inte kan få ett lyckligt liv? Det är för mig en outgrundlig logik.

Varför skulle en pedofil inte ha rätt att leva i "celibat och oförverkligade drömmar"? Ska samhället ta avstånd på grund av att någon inte har ett lyckligt liv?

Om det för en homosexuell känns kränkande att bli jämställd med en pedofil, vad beror det i så fall på - att han eller hon blivit jämställd med någon med en annan läggning eller att han eller hon tror sig ha blivit jämställd med en våldtäktsman? Det är tragiskt om man börjar ställa två utsatta grupper mot varann, nästan som judar mot palestinier. Det är bara alltför uppenbart hur snaskmedia började hetsa mot pedofiler vid just den tid som man äntligen började betrakta homosexuella som människor.

Jag tror att 'pedofobi' alltid beror på en eller flera av följande faktorer:

1. Språkförbistring - pedofili är de facto endast en sexuell läggning men en del uppfattar felaktigt begreppet som en handling eller ett handlingsmönster. Det var utgångspunkten för min ledare. Du verkar dock inte höra till dem.

2. Rädsla för allt som inte är normalt. Jag tycker mig skymta detta i Ditt inlägg, men jag vet inte om det är så.

3. Ett behov av att, för att hävda och försvara sig själv, hata en grupp människor som man själv inte riskerar att blandas ihop med. Jag tror inte att det gäller Dig.

I slutändan undrar jag; vad skulle man göra med alla som "oförsvarligt" har en pedofil läggning? Ska de leva i hemlighet eller vid en skampåle? Ska de upphöra att existera? Ska de förintas? Dessa frågeställningar är det kanske viktigaste skälet för mig att engagera mig i detta ämne. Det gläder mig samtidigt att vi tycks vara överens om mycket, inklusive att respektera homosexuella och fördöma våldtäktsmän.

Fredrik Flink
 
 

Replik:

Jag vill förtydliga en sak: jag tycker inte att icke "verksamma" pedofiler måste förintas, eller åtgärdas på något sätt. Men för det första tror jag inte att det finns några sådana, som inte ens t ex köper barnporr. Och framför allt så är det fel på en pedofil, det är synd om en pedofil, han/hon har en störning i hjärnan och borde behandlas. Jag blir lite rädd för mig själv när jag tänker att folk sa samma saker om homosexuella för inte alls länge sedan. Men som sagt, det finns en fundamental skillnad; man tänder inte på barn. Om det accepteras av samhället är det ett första steg mot accepterande av sexuella förhållanden mellan vuxna och barn.

/Mia
 
 
 
 

En undrande

Hej

Hammnade utav en ren slump på FRITT FRAM... Och läste bland annat pedofilinlägget, och undrar då, om jag får lov att göra det, om man inte gör övergrepp på de som inte kan försvara sig och som har en underordnad ställning genom att de är mindre och psykiskt svagare. Hur får man utlopp för sin sexuella läggning....? Genom bilder, filmer eller genom attt titta på barn i sandlådan eller vid stränderna om somrarna eller.....?

Att vara homosexuell drabbar ingen annan än en själv och det finnes ju fler med den läggningen så då sker ett gemensamt utbyte att vara hetero eller sadomachosist eller ....... osv men vad det gäller djur och barn sex sker inget gemensamt utbyte..... så.... Förklara för mig din ställning och vad du menar att man skall stå på sig....

Tacksam för svar.....

För övrigt vill jag tillägga att jag uppskattade många av dina artiklar och att det behövs fler som ifråga.... sätter saker och ting, och ställer det på sin spets.

Suzanne Jansson
 
 

Svar:

Ledaren om pedofiler tar fasta på det faktum att pedofili är en sexuell läggning och inte en handling. Var och en har rätt att ha sin sexuella läggning. Självfallet medför detta inte rätt att begå handlingar och självfallet finns all anledning till avsky mot dem som begår övergrepp, i synnerhet mot barn. Men dels har många kommit att använda ordet pedofil felaktigt vilket lätt kan missförstås, dels finns det en del ondskefulla människor som verkligen vill komma åt oskyldiga människor med annorlunda läggning just för deras läggnings skull och det är detta som Fritt Fram vill bekämpa mest av allt.

Hur människor med pedofil läggning ska få utlopp för sin sexualitet vet jag inte. Kanske kan det ske genom sexuella fantasier, kanske många lever i celibat, och att då blandas ihop med våldtäktsmän måste vara fruktansvärt kränkande. Vad jag menar med "stå upp och var stolta över er läggning" är att man inte ska låta fördomsfulla och okunniga människor ta ifrån en självförtroendet. Vi får nog aldrig veta hur många människor som drivits till självmord av slarviga journalister som ena dagen skriver om pedofiler som förbrytare och nästa dag kanske om självmordsstatistik.

Fredrik Flink